Illetékmentesség

Lakásvásárlási illeték kedvezmény, illetékmentesség

Illetékmentesség

A lakásvásárlás mindenkori hátulütője a lakástulajdon szerzése után fizetendő illeték, hivatalos nevén visszterhes vagyonátruházási illeték. A 1990. évi XCIII. törvény az illetékekről szabályozza az illeték mértékét. Jó hír, hogy egyes esetekben a jogszabály lakásvásárlási illetékkedvezményt, néha pedig illetékmentességet is biztosít.


Az illeték megfizetése rendkívüli terhet jelenthet az első lakásukat megvásárló emberek számára (meg amúgy mindenkinek), mert a félretett pénzt nem csak az önerőre, a hitelköltségekre, bútorokra, hanem az illetékre is fel kellene használni. Jó hír, hogy méltányossági alapon kérhetünk részletfizetést, illetve néha illeték kedvezményt is. Az illetékhivatalnak kell megküldeni az erről szóló kérelmünket, amikor megkapjuk a lakásvásárlás után kiszabott illetéket. A kérelmező levél megírásánál figyeljünk arra, hogy méltányossági alapon hagyják jóvá a kérelmeket (vagyis nagyon sajnáltassuk magunkat).


Lakásvásárlási illeték mértéke


Lakástulajdon megszerzése esetén a visszterhes vagyonátruházási illeték alapja a lakás forgalmi értéke, az illeték mértéke pedig:

  • 4 millió forint forgalmi értékig 2%,
  • a 4 millió forint forgalmi értéket meghaladó rész után pedig 4%.

Például, ha egy 12 millió  Ft értékű lakást veszünk, a fizetendő illeték  összesen 400.000 Ft, azaz 4 millió Ft-ig 2% (80.000 Ft), valamint a 4 és 12 millió Ft közé eső részre 4% (320.000 Ft).


Résztulajdon vásárlásnál esedékes illeték

A megszerzett tulajdoni hányad lesz az illeték alapja, viszont ezen arányban csökken az illeték forgalmi érték határa is.

Például egy 10 millió Ft-os lakás 50%-os megvásárlásánál 5 millió Ft lesz az illeték alap, azonban a 4 milliós sáv lemegy 50%-ra, vagyis 2 millió Ft-ig kell 2%-ot fizetni. Ennek megfelelően az amúgy 4-10 milliós sáv szintén lemegy 50%-kal, vagyis a 2-5 millió közötti sávban lesz 4%-os illeték fizetési kötelezettségünk.


Illeték kedvezmények

Lakáscsere

Ha van egy meglévő lakásunk, és annak eladásából veszünk egy másikat, az illeték alapja a vásárolt és az eladott lakások forgalmi értékeinek a különbözete lesz. Feltétel, hogy az új lakás vásárlása és a régi eladása között maximum 1 év telhet el akár előre, akár visszamenőlegesen.

Például ha eladjuk meglévő lakásunkat, melynek értéke 10 millió Ft, és veszünk egy másikat 11 millió Ft-ért, akkor csak 1 millió Ft után kell illetéket fizetnünk!

Fiatalok első lakásvásárlása

A 35 év alatti személyek az első lakásuk megszerzésekor 50% illetékkedvezményt kapnak, de maximum 40.000 Ft-ot. Viszont ha az egész lakás forgalmi értéke meghaladja a 8 millió forintot, akkor már sajnos nem jár a kedvezmény.

Újépítésű lakás megvásárlása

Vállalkozó által értékesítés céljára épített új lakás vásárlásánál a következő kedvezményekkel  számolhatunk:

  • 15 millió Ft forgalmi érték alatti új lakás vásárlása illetékmentes,
  • 15-30 millió Ft közötti értékű új lakás megvásárlásánál az illeték alapját csökkenteni kell 15 millió Ft-al.

30 millió Ft feletti lakásoknál illetékkedvezmény nem jár, vagyis a teljes forgalmi érték után kell illetéket fizetnünk.


Lakásépítési kedvezmény (Szocpol)

Ha a vásárláskor lakásépítési kedvezményt kaptunk (Szocpol), annak összegét az illeték alapjából le kell vonni. Kivételt képeznek a lentiek:

  • Lakások cseréje esetén az illeték alapja az elcserélt ingatlanok forgalmi értékeinek a különbözete;
  • Kettőnél több lakás cseréje esetén az illeték alapja az elcserélt legnagyobb és legkisebb forgalmi értékű ingatlanok értékkülönbözete;
  • Lakáscsere, lakáseladás esetén, ha lakást haszonélvezet, használat joga terhelte és a tulajdonszerzésse egyidejűleg ugyanennek a jogosultnak a javára a tulajdonos a korábbival azonos jogot alapít;
  • Ha a lakást állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő bérlakás bérleti joga ellenében ruházzák át, a lakás forgalmi értékének 50 százalékát kell az illeték alapjának tekinteni.

Haszonélvezeti, használati jog

Amennyiben az alcímben szereplő jogok valamelyikével terhelt lakást veszünk, vagy a megvásárlással egyidejűleg ilyen jogot alapítunk, annak értékével csökken az illeték alap.


Illetékmentesség

Újépítésű lakás megvásárlása

Az illetékkedvezményeknél említett szerint vállalkozó által értékesítés céljára épített új lakás vásárlásánál illetékmentességet kapunk, amennyiben a lakás forgalmi értéke nem haladja meg a 15 millió Ft-ot.

A 15-30 millió Ft-ot érő lakások esetén nem teljes mentességet, hanem kedvezményt kapunk, hiszen az illeték alapját csökkenteni kell 15 millió Ft-al. 30 millió Ft feletti lakásoknál kedvezmény egyáltalán nem jár, vagyis a teljes forgalmi érték után kell illetéket fizetnünk.


Építési telek vásárlása

Illetékfizetési mentességet kapunk az építési telek megvásárlása után fizetendő illetékre, ha vállaljuk, hogy 4 éven belül lakóházat építünk a telekre. Az illetékhivatal ugyan megállapítja a telek után járó illetéket, de megfizetését 4 évig nem kéri.


Amennyiben további információra van szüksége, kérjük vegye fel a kapcsolatot valamelyik kollégánkkal és minden kérdésére válaszolni fogunk!